A Vitamininin Yararları
İlk keşfedilen vitamin olan A vitamininin faydaları bakımından göz sağlığı dostudur. A vitamini iki farklı şekilde oluşan, yağda eriyen bir maddedir. Bunlardan biri sadece hayvansal gıda kaynaklarında bulunan hazır besin maddesi olan retinoldür. Diğeri ise karoten olarak bilinen pro-vitamin şeklinde olup, ihtiyaç halinde sadece retinole dönüşmektedir. Yani hem hayvansal hem bitkisel gıda kaynaklarında bulunur. Ayrıca söz konusu vitaminden maksimum faydayı almak için B, C, D, E vitaminleri ve kalsiyum, çinko ve fosfor mineralleri ile birlikte alınması lazım gelmektedir. A vitaminin “RDA” adı verilen “önerilen günlük kullanım” değeri günlük olarak 4000-5000 IU’dur. Beta karoten için resmi bir RDA öngörülmemiştir.
A vitamini nelerde bulunur
Fazla A vitamini alımı da sorunlara yol açar. A vitamini hazır halde balık yağı, karaciğer, süt ve yumurta gibi hayvansal kaynaklarda ihtiva edilmektedir. Ayrıca A vitamininin yararları pro-vitamin tipi brokoli, biber, havuç, kabak gibi yeşil ve sarı sebzelerde ve sarı renkte olan meyvelerde de bulunmaktadır. Isıya ve pişirmeye karşı dayanaklı olan A vitamini ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında dayanıksız olduğundan renkli şişede korunması şartı bulunmaktadır. Karaciğerde depolanan A vitamini, retinol veya karoten alımı düşük olduğunda vücut ihtiyacını karaciğerden karşılar. Kısa vadede eksikliği yaşanmaz. Fakat madde emilimi yağ varlığına bağlı olması nedeniyle yağ emilim sorunları eksikliği tırmandırabilir.
A Vitamini Eksikliği
Göz rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi A vitamin eksikliği konusunda başlıca risklerden birini oluşturuyor. Yeterli miktarda alındığı takdirde A vitamini körlük riskini sıfırlamaktadır. Aynı zamanda A vitamini içeren bitkiler tüketildiğinde A vitaminine dönüşme süreci çok hızlıdır. Bu nedenle uzmanlar havuç tüketimine dikkat çekmektedir. Ona turuncu rengi veren pigment çok önemli bir A vitamini kaynağıdır. Ancak sebzelerin açık havada fazla ışık ve sıcaklık altında kalmaları nedeniyle vitamininden faydalanma olasılığı azalır. Bu nedenle saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Ayrıca yetersiz A vitamini, gözde retinanın olumsuz bir şekilde etkilenmesine sebebiyet verir. Bununla birlikte gece körlüğü de yapar. Saçlarda da kuruluk, cansızlık ve dökülmeler yaşanması da A vitamini yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.