Acun Ilıcalı Nasıl Zengin Oldu ?
Yaşadığı hayatı sıra dışı olarak tanımlayan Acun Ilıcalı kendi yaşamındaki örneklerin aynısını ya da benzerini bir başkasında görmediğini söylüyor. Üniversiteye başladığı ilk gün o okulda okumayacağına karar vermiş. Başladığı ilk gün okulun bahçesinde karşılaştığı öğrenci olayları, polisler ve binaların yapısı okuldan soğumasında en belirleyici etkenler olmuş. Liseden arkadaşlarının çoğunluğu Boğaziçi Üniversitesinde okuduklarından onları ziyaret ettikçe kendi okulundan daha çok Boğaziçi’ne gitmeye başlıyor. Dersten çıkanlarla kantinde vakit geçirmeler, futbol oynamalar derken birinci yılı böylece tamamlıyor. 19 yaşında evlenip okul durumunu daha sonra öğrenen babası ile annesini 20 yaşındayken kaybetmesi hayatında derin izler bırakıyor. 22 yaşında iflas etmesini ve 23 yaşında geçirdiği motosiklet kazasında arkadaşını kaybetmesini Survivor macerasını gerçek hayatta yaşamak olarak tanımlıyor.
Girişimcilik Ruhu
23-24 yaşına kadar bir insanın hayat boyu yaşayabileceği en sıra dışı olayları yaşadığını belirten Acun Ilıcalı karşılaştığı sorunları çözmesinde babasının desteğinin çok büyük olduğunu rahmetle anarak dile getiriyor. Babamı kaybetmem arkamda müthiş bir boşluk oluşturdu diyor Ilıcalı. Ekonomik krizin getirdiği şartlar nedeni ile işlettiği dükkanın iflas etmesinin kendisini televizyon dünyasına kazandırdığını belirten ünlü yapımcı krizi fırsata çevirenlerden. Ancak girişimcilik ruhuna sahip olmayanların girişimcilik yapması kadar tehlikeli bir şeyin olmadığını da önemle vurgulamaktadır. O’na göre insan ilişkilerinin başarı hikayesinde en ön sıraya oturuyor. Acun Firarda programı nedeni ile dünyayı gezmenin ortaya çıkardığı know-how Acun Medya’nın dünyaca ünlü programları Türkiye’ye taşımasını sağladı.
Her İşin Püf Noktası Tecrübe
Kendi hayatından örnekler vererek girişimci adaylarına tecrübelerini aktaran Acun Ilıcalı genç yaşta ticarette batmanın pek çok şey öğrettiğini ifade ediyor. “Bir işte batmak hayattaki en önemli şeyin tecrübe edinmek olduğunu öğretti” sözleriyle durumu açıklıyor. Daha önce kaza yapmış bir kişinin arabasına mı binilir yoksa hiç kaza yapmamış bir kişininkine mi sorusuna kesinlikle kaza yapmış birinin arabasına binilir şeklinde cevap veriyor. Kaza yapmış birisi nasıl kaza yapıldığını bildiği için daha temkinli araba kullanır ancak böyle bir tecrübesi olmayan daha agresif araba kullanabileceğinden her an kaza yapabilir. İş dünyası için de tecrübe edinmek benzeri sonuçları verecektir. Riski iyi tartabilmek çok önemlidir. Hayal kurmak önemlidir ancak halüsinasyon boyutuna varmamalıdır. Hayallerin sınırını aşmak felaket getirir.
Acun Ilıcalı’nın Gençlere Tavsiyeleri
- Kendinize hedef koymayın. Yaşınız ve tecrübeniz hedefin doğru olup olmadığını analiz edebilecek durumda değildir
- Kendinizi doğru analiz edemezsiniz
- Hedefin doğru olup olmadığını nereden biliyorsunuz ki o hedefe doğru gidiyorsunuz?
- Uzakta bir hedef koymamak lazım
- Mutlaka hedef koyacaksanız yakın vadeli olmasına dikkat edin
- Hep bir adım sonrası düşünülmeli
- Bir kanal sahibi olayım diye kendime bir hedef koymadım
- Bana hedefin ne diye sorulsaydı kesinlikle kanal sahibi olmak diyemez ancak müdür olabileceğini söylerdim
- Ruhunda daha ileri bir aşamaya geçme konusunda dürtü yoksa zorlamaya da gerek yok
- İnsanlara yapamayacağı bir şeyin cesareti de verilmemelidir
- Motivasyon başarılı olmanın en önemli etkenlerinden biridir. Motivasyon olmadan başarı elde edilemez
- Kot dükkanında batmasaydım halen Bağdat Caddesinde kot satıyor olurdum
- Zekanın olduğu yerde iyi niyet de varsa orada başarı da vardır
- Kendinden üstün yeteneklere sahip kişilerle çalışman başarını artırır