Android Pie Neler Getiriyor
Son model Android işletim sistemi Android Pie nedir sorusu epey sorulmaya başlandı. Bakalım KitKat, Marshmallow, Nougat ve Oreo sonrası Android Pie akıllı telefon kullanıcılarının keyfini katlayabilecek mi? Sonda sorulması gerekeni başta sorduktan sonra hemen incelemeye geçelim.
Arayüzde Farklılıklar
Oreo’dan farklı bir takım tasarımsal değişiklikler Android Pie alacak telefonlar için söz konusu olacak. Ancak bu değişim KitKat’tan Lollipop’a geçiş kadar keskin değil. Bir defa “Ayarlar” daha renkli. Bildirimdeki “Hızlı Ayarlar” daha yuvarlak. Kullananların yorumları Pie’ın çok daha fazla canlılık hissettirdiği yönünde. Bunu anlamak için elbette deneyimleme şart.
Gezinme Deneyiminde Farklılıklar
3 butonlu navigasyona veda ediyorsunuz. Bunun yerine ise hareket tabanlı bir yapı var. Başta alışmak zaman alsa da farklı kullanım deneyimleri var. Örneğin;
- Son uygulamaları görmek isteyenler yukarı kaydırma hareketi yapacak
- Ana ekrana dönüş isteyenler ana ekran tuşuna basacak
- Geri tuşu sadece gerekli olduğunda ortaya çıkacak. Onun dışında aktif olmayacak
- Tüm uygulamaları görüntülemek için ise iki kez yukarı kaydırma hareketi yapılacak
Daha İyi Batarya
Her yeni sürümde bataraya iyileştirmesi yapan Google bu konudaki alışkanlığını sürdürüyor. Yeni “Adaptif Batarya Modu” otomatik parlaklık mantığıyla çalışan bir yenilik. Bu şekilde yüzde 30 civarında işlemci hızı azaltımı ve pil ömrü uzatımı söz konusu olacak. Bunu yaparken “Machine Learning” yani makine öğrenmesi kullanılacak.
Yeni Araçlar
Son I/O Konferanslarında söz edildiği üzere Google “dijital refah” kavramını ortaya atmıştı. İlerleyen Android Pie güncellemelerinde bu konuda adımlar atacak olan teknoloji devi bir istatistik uygulaması getiriyor. Uygulamanın adı Android Dashboard adını taşıyor. Dashboard kullanıcılarına;
- Hangi uygulamanın ne kadar kullanıldığı
- Telefonun kaç kez açıldığı
- Kaç bildirim alındığı
dahil olmak üzere pek çok konuda bilgi sunacak. Öte yandan telefondaki uygulamaları kullanma sınırı geliyor. Buna da “Uygulama Zamanlayıcısı” adı uygun bulunmuş. Bununla birlikte “Rahatsız Etme” modu daha kolay aktive edilecek.
Kısayollar
“Uygulama Kısayolları” ilk kez Android Nougat ile ortaya çıkan ve uygulamaya basılı tutularak ortaya çıkarılan bir kolaylık idi. “Uygulama Eylemleri” ve “Slices” adlı özelliklerle bu deneyim bir üst lige çıkıyor denilebilir. Bu şekilde bir sonraki adımda ne yapacağınız tahmin ediliyor ve önerilerde bulunuluyor. Google Asistan kanalıyla daha komplike komutlar verilmesi sağlanıyor.
Yeni Emojiler
Her Android güncellemesinde ortaya çıkan yeni emojiler Android Pie ile de geliyor. Üstelik tam 157 yeni emoji gelecek. Bazıları: Ayçöreği, lama, ıstakoz, üç kalpli yüz şeklinde.
Haydi keyifli kullanımlar.
Fenomen Blog