Aracınız Hangi Segment 4
C ve D segment araçlardan söz ettiğimiz yazımızı D segment araçlarda yaşanan talihsizlikler konusunda kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Tüketiciler ise tüm konfor ve sürüş artıları yanında düşük hacimli-düşük performanslı D segment araçları üstelik düşmeyen fiyatlarla kabul etmek zorunda kalarak tüm bu sürecin en fazla zarar edeni olmuşlardır. Kısacası daha çok paraya daha az araba. Buna rağmen özellikle D segmentte 1.6 dizel araç satışlarındaki artış bu gerçeğin tüketici nezdinde çok da önemli olmadığını kanıtlar nitelikte.
Sözü daha fazla uzatmadan bu segmentte üretilen araçlardan bazılarından söz edecek olursak; BMW 3 Serisi, Mercedes C serisi, Audi 4, Mazda 6, Volvo S60, Citroen C5, Ford Mondeo, Skoda Superb, Peugeot 508, VW Passat, Opel İnsignia, Honda Accord, Toyota Avensis vs.
E Segmenti Araçlar
Üreticiler ile tüketicileri bir araya getiren olgunun karşılıklı cömertliği gerektirdiği noktada E segment araçların da kapısını açmış olursunuz. Artık burada fiyatlar limitleri zorlarken sunulan hizmet de ancak lüks sınıf ile tanımlanabilir düzeydedir. Peki, bunun ötesi yok mu? Elbette var fakat o sınıf ve kategorideki araçlar çok dar bir kesime hitap ettiği için yazıyı daha fazla uzatmayı uygun görmedik. Ayrıca SUV tarzı araçlar da başka bir yazının konusu olsun.
Her Yerde Bulamayacağınız Bilgiler
Anlaşılacağı üzere her ne kadar araçlarda A, B, C ve D segment gibi sınıflandırmalara gidilse de bu sınıflandırmaya uymayan durumlar da söz konusu olabilmektedir. Ayrıca belli segment araçların altyapısını-platformunu kullanıp farklı karoser özellikler taşıyan araçlar da üretilmektedir. Bunun en tipik örneği MPV ve crossover tarzı araçlardır. Son dönemlerde ise daha çok B ve C segment otomobil platformları üzerine bina edilen dört çeker özelliği de sunabilen ve crossover diye tabir edilen araç üretiminde ciddi artış gözlemlenmektedir. Ancak ülkemizde bu tür araçların dört çeker özelliği taşıyanlarından ziyade önden çekişli olanlarının satıldığı görülmektedir. Vergisel nedenler, üretici ile dağıtıcı firmaların uyguladığı fiyat politikaları ile fiyatları bir hayli yüksek olan bu önden çeker yerden yüksek araçlar için söylenecek tek söz çok paraya az araba oldukları gerçeğidir.
Yine sınıflandırmaya esas teşkil eden motor teknolojisi, yeni gelişen düşük hacimden yüksek güç üreten turbo destekli üniteler sayesinde farklı segmentler için kullanılabilir olmayı mümkün hale getirmiş durumdadır. Örneğin VW grubu araçlar için üretilen TSİ motorlar geniş bir yelpazede kullanılabilen ünitelerdir. Aynı güç ve tork özelliği taşıyan bu üniteler B, C ve D segment araçlarda kullanılabilmektedir.
Teknolojinin oldukça hızlı ilerlediği günümüzde otomobil sanayi de bu hızdan nasibini almaktadır. Yeni teknolojiler, toplumsal talepler beraberinde mevcut araç segmentlerini-sınıflarını geliştirmeye ve değiştirmeye devam edecektir.
Fenomen Blog olarak segment yazılarımızın sizlere yararlı ve yardımcı olmasını dileriz.