Besiciliğin Püf Noktaları
İthal edilen 500 bin civarında besi hayvanı doğdukları ülkede 8-12 ay meralarda otladıktan sonra yurda gönderilir. Bir süre ülkemizin çeşitli yörelerinde yer alan ahırlarda beslendikten sonra kesime yönlendirilir. Kemiklerinin uzaması, boy atması gibi aşamalar menşe ülkede geçirildiğinden buna yönelik besleme yapmak gerekmez. Besi hayvanları en az 6 en fazla 8 ay beslenmektedir. Başlangıçta bir miktar kaba yem ağırlıklı besleyerek bakımına başlanır. Besleme süresinin yarısına gelindiğinde eşitleme yapılır. Kesim aşamasına yaklaşıldığında ise kesif yem ağırlıklı beslenir. Geliş ağırlıkları yaklaşık 230 kg olan hayvanlar 6 ila 8 ay sonrası kesim yapılmak üzere hazırlanır. Hedeflenen aylık canlı ağırlık artışı 45 kg’dir.
Besicilik ve Maliyet
Aylık 45 kg ağırlık artışını sağlamak için kaç TL harcamak gerekir? Söz konusu harcama ile ne tür yemler alınmalıdır? Birçok ahırda sadece saman ve kesif yem ile besleme yapıldığı görülür. Bu tarz bir besleme metodu en pahalı seçenektir. Bu aşamada silaj olmadan besicilik yapmak ne kadar doğrudur? Ya da silajsız beslemek yanlış mı? gibi sorular akla gelebilir. Eğer amaç yem maliyetlerini azaltmak ise silaj olmadan bunu gerçekleştirmek pek mümkün değildir. Ancak yüksek fiyatlardan alınan silajın maliyet düşürmek için kullanılamayacağını da göz ardı etmemek gerekir. Yüksek fiyatlı silaj satın almaktansa saman ve kesif yem ağırlıklı çalışmaya devam etmek daha doğru olacaktır.
Silaj Besin Farkı
Tarladan çıktığında biçilmeden önce uygun fiyata alınabilen silaj en ekonomik besindir. Biçme işçiliği, nakliye ve silolara depolama dahil olmak üzere çiftlik teslimi olacak şekilde uygun maliyetli satın almalar gerçekleştirmek mümkündür. Otuzdan fazla kuru maddeye ve yirmi beşten fazla nişastaya sahip bir silaj besicilikte maliyetleri düşüren en önemli unsur olabilir. Bir hayvana 6 kilo verilmesi halinde içerisinde en az 1,5 kg mısır tanesi olan bir silaj kalitelidir denilebilir. Bu şartları taşıyan silaj elde edilebiliyorsa silajlı besleme bir anlam ifade eder. Et fiyatlarının yükseldiği fakat kar marjlarının da düştüğü bir dönemde besicilerin en uygun yemi edinmeleri hem rekabet açısından hem de kar edebilme açısından oldukça önemlidir.
Fenomen Blog