Çalışkanlığa Karşı Aşağılık Duygusu
İlkokul ve ortaokulun ilk yarısını kapsayan 6-12 yaş aralığı aşağılık duygusunun çocukların hayatına girebileceği kritik yıllardır. Sekiz maddede açıklanabilecek öneriler dikkate alınırsa çocukların gelişimine olumlu katlılar sağlanacağı gibi aşağılık duygusunun yerleşmesi de önlenebilir.
1- Bu dönem okuma-yazma, matematik ve araç kullanma gibi yaşam için gerekli becerilerin kazanılması açısından önemlidir.
2- Ailede başlayan bağlılık duyguları anne ve babadan okulda öğretmene ve arkadaşlara yönelir. Arkadaşlar arasına kabul edilme ve öğretmenin onayladığı bir öğrenci olma önem kazanır.
3- Çocuk anne ve babadan sonra artık ilkokul öğretmenini model almaktadır. İlkokul öğretmeni, çocuğun kişilik gelişiminde önemli yer tutar. Öğretmen çocukta birçok olumlu duyguyu geliştirebileceği gibi çocuktan beklentilerinin yüksek olması, cezalandırıcı bir yaklaşım içinde olması ve sınıf içi rekabeti destekleyici olması gibi nedenlerle çocuğun “kişisel yeterlilik ve değerlilik duygularını” zedeleyebilir.
4- Çocuklar bu yaş aralığında evde ve okulda birtakım sorumluluklar almaya, bunun yanı sıra sosyal beceriler kazanmaya isteklidirler. Resim yaparlar, makarna yaparlar, model uçak ve gemi yaparlar, bebeklerine elbise dikerler, okul ödevlerini yaparlar. Yaptıkları işlerden ve sorumluluklarını yerine getirme çabaları nedeniyle büyükleri tarafından onaylanma ve kendilerini başarılı hissetme ihtiyacı duyarlar.
5- Rekabete dayalı aktivitelere eğilim gösterirler. Hareket becerilerini birbirleri ile kıyaslamaya yönelirler. Çocuklara birbirleriyle yarışmalarından ziyade kendileri ile yarışmaları tavsiye edilmelidir.
6- Kızlar ve erkekler ayrı ayrı oynarlar. Karşı cinsteki arkadaşlarını aralarına almak istemezler. Bu dönemin sonunda oyun önemini kaybetmeye başlar.
7- Çocukların okuldaki ve evdeki çabaları ve başarıları övülürse etkinliklere katılmaları ve daha çok sorumluluk almaları özendirilip desteklenirse çalışkanlık ve başarı duyguları gelişir.
8- Yeteneklerinin ötesinde beklentilere girilen ve çabalarından dolayı eleştirilen çocuklar aşağılık duygusu geliştirirler. Ders çalışmada isteksizlik, başarısız olma korkusu, okuldan nefret etme, becerilerini geliştirmeye karşı isteksizlik ve güvensizlik görülür.
Aşağılık duygusu çocukların kendilerini diğerlerinden olumsuz yönde farklı görmelerine ve farklıymış gibi davranmalarına yol açarak duygusal ve sosyal gelişimini zedeler. Yaşamı boyunca kendini ve çevresini mutsuz edeceği bu duygunun çocuklara yerleşmesinin engellenmesi önce anne ve baba, ardından da öğretmenin 6-12 yaş aralığına sahip çocuğa göstereceği önemle doğrudan ilişkilidir.
Özetle, geleceğin mutlu dünyasını kurmak sizin elinizde.
Fenomen Blog