E-ticaret Desteği Devletten
Devletin e-ticaret destekleri firmalara önemli ölçüde katkı sağlamakta olup, firmaların yurt dışına açılmalarını sağlıyor. Bu desteği alabilmek için şahıs firması olmamak şartıyla üretim, dış ticaret ve yazılım üzerine çalışmak gerekiyor. Mesela Türkiye’deki bir tekstil firması Almanya’da Almanca bir web sitesi kurmak istediğinde devlet o firmayı yaklaşık %60 oranında destek veriyor. Ayrıca business to business firmadan firmaya e-ticaret için de aynı şekilde destek sağlanmaktadır. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü web adresinde bakanlığın sahasına giren destek politikalarına ilişkin tüm bilgilerin yer aldığını duyurdu. Yazılım firmaları verilen e-ticarette devlet desteklerinin hemen hemen tamamından yararlanabilmektedir.
Bir yazılım firması e-ticarette devlet desteği kapsamında hedeflediği ülkeye yapacağı yolculuk, konaklama, hedef firma ya da firmalar ile görüşme, araba kiralama gibi giderlerin %70’ini hibe şeklinde almaktadır. Desteklerden yararlanmak isteyen yazılım firması bir ülkede ofis açmak istediğinde, dağıtım kanalı kurmak istediğinde, reklam vermek istediğinde ya da fuarlara katılmak istediğinde yine ilgili harcamalarını e-ticaret desteği kapsamında gerçekleştirebilirler.
Türkiye’deki Üretici Ya Da Dış Ticaret Firması Yararlanabilir mi?
Ülkemizde kurulu bulunan üretici ve dış ticaret firmaları e-ticaret uygulamalarından yararlanmak istediğinde hangi desteklerden yararlanabilir sorusu pek çok girişimci tarafından merak edilmektedir. Bu özelliklere sahip işletmelere verilebilecek destekler üç başlık altında toplanabilir.
- Yurtdışı pazar araştırması desteği
- Yurtdışında ofis ve mağaza açma.
- Turquality (Büyük kurumsal firmalara kendine özgü bir süreç sonucunda gerçekleştirilir.)
Desteğe başvuran işletmenin yurtdışında ofis ve mağaza açması durumunun yanı sıra hedef ülkede yerel dilde kuracağı web sitesi, online ortamda verilecek reklamlar bu başlık altında belirli oranlarda hibe şeklinde desteklenmektedir. Ayrıca son kullanıcı dışında kalan, be to be, yani ürünü alıp Alibaba, ec21, compass, globalsourcess gibi dağıtım kanallarına koyma durumunda gerekli web sitelerine üyelikte de destek alabilmektedir. Sözü edilen alanlarda yazılım firmasının yanı sıra üretim firmaları da destekten yararlanabilir.
Yurtdışına ticaret yapacak olan firmaların Türkçe’nin yanı sıra Rusça, Arapça, İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Fransızca, Hintçe ve Çince dillerinden en az birkaçında içerik ve ara yüze sahip web sitesi kurmaları onları avantajlı hale getirmektedir.