Endüstri 4.0 Çağı Mucize mi Bela mı?
18 inci yüzyıldan bu yana gelişen ve yenilenen teknoloji buharlı trenden akıllı araçlara geçiş sürecini sağladığı gibi şüphesiz sadece bununla kalmayıp her alanda ve her dalda pek çok değişim ve dönüşümü tetiklemiştir. Bir yandan bilgiye erişim gittikçe kolaylaşırken diğer yandan da orjinal yazı yazmayı zorlaştırıyor. Eskiden olduğu gibi gerek duyulan bilgiler derlenip aynen alıntılandığı zaman intihal denetimi yapıldığında bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. Nasıl mı? Şöyle anlatalım, endüstri 4.0 çağının getirdiği bir yenilik olan intihal denetimi pek çok yazılım aracılığıyla yapılarak üretilen metnin orijinal olup olmadığını ortaya koymaktadır. Üretilen en son metin daha önce aynı konuda yazılmış olan diğer metinlere benzerlik gösteriyorsa intihal denetimi engeline takılıyor. Üniversitelerin bünyesinde hazırlanan tez ödev proje gibi çalışmalarda belirli miktar benzerlik göz ardı edilse de belirlenen sınırın altında orijinal bir metin düzenlemek çoğu zaman kolay olmamaktadır.
İnternet Siteleri ve Sosyal Medyada Kurallar Daha Katı
İnternet siteleri, sosyal medya vb alanlarda ise 0 (sıfır) toleransla hareket ediliyor. Yani daha önce hazırlanan bir metine benzemeyen içerikler kabul görürken benzerler ise intihal, aşırma, çalıntı ya da plagiarizm gibi adlarla anılıyor. Üstelik orijinal metin olarak algılanan daha önce üretilmiş içerik hangi internet sitesine aitse o sitenin değeri artarken kopya içerik kullanan sitenin ise değeri düşürülüyor. Peki aynı konuda onlarca hatta yüzlerce yazı üretilirken orijinal olma sorunu da gittikçe büyüyor mu? Cevabını merak edenlerin sayısı henüz az olsa da sorun gittikçe büyüdüğünden ilgi duyanların sayısı da gittikçe artacaktır. Şimdiden ilgi duyanlar aşağıdaki başlığa göz atabilir.
Benzerlerinden uzak bir metin üretmek ne kadar mümkün?
Günümüzde cevaplanması gereken en önemli sorulardan biri de intihalden uzak özgün içerik üretiminin ne kadar mümkün olduğu sorusudur. İçinde bulunduğumuz endüstri 4.0 çağı istesek de istemesek de bazı kurallara uymayı zorluyor. Uyulduğunda ödüllendirirken tersi durumda ise değersizleştirme cezasına mahkum ediyor. Ülkemizde 8 milyondan fazla internet sitesi varlık gösterirken aktif olan site sayısı oldukça az. Bunların içinde özgün içerik sahibi olup değerli bulunanların sayısı ise oldukça azdır. Bunun sebebi sadece özgün içerik üretememek değil aynı zamanda yeterince bilinçlenmemek de olabilir. İnternet siteleri için makale ürün açıklaması, vizyon, misyon vb bölümler için özgün içerikler hazırlayıp iş dünyasının değerini internette artırmasına yardımcı olan www.tezturkiye.com ekibi aynı zamanda tıp tezi lisans tezi yüksek lisans ve doktora tezi gibi çalışmaların yanı sıra ödev ve projelerde özgün içeriklerin hazırlanmasına danışmanlık hizmeti vermektedir. Unutulmamalı ki özgün içerikler hem akademik çalışma hem de iş dünyasını sanal alemde değerli kılmaktadır.
Endustri 40 yazısına yavaş baglanmak olmuyor hocam. Site çok yavaş yükleniyor