Güneş Işığından Yararlanırken Cildinizi Zararlarından da Koruyun
Dalga boyu yaklaşık 300 nanometre olan UV ışınları güneş yanıklarına sebep olur. Işığın etkisi altında bulunan deri ilk olarak en dışta bulunan tabakasını kalınlaştırır, ışığın etkisinden korunmaya çalışır. Hemen ardından deriye rengini veren bir pigment olan melanin yapımını artırır.
SPF UV, ışının deriye ulaşarak güneş yanığı oluşturma oranıdır. Örneğin; SPF 15 demek yanığa neden olacak radyasyonun 1/15 oranında deriye ulaşması anlamına gelmektedir. Güneş kremleri 50 faktöre kadar çıkabilmektedir.
Kullanılan güneş kremleri hem UVA hem de UVB’ye karşı tercih edilmelidir. Gebe ve çocuklarda fiziksel nitelikte bloke edici güneş kremleri tercih edilmelidir.
Güneş Kremi Nasıl Kullanılmalıdır ?
Güneş kremleri dışarıya çıkılmadan 30 dakika önce sürülmelidir. 2 saatte bir tekrarlamak gerekir. Bulutlu hava özellikle yaz aylarında güneş ışınlarını %80 oranında geçirir. Sonbaharın yaklaşması sizi yanıltmasın.
Güneş Kremleri ve D Vitamini
Son zamanlarda güneş kremlerinin vitamin D eksikliğine neden olduğu ile ilgili söylentiler var. Aşırı güneş kremi tüketiminde bunun olabileceği belirtiliyor. Normal kullanımda böyle bir yan etki yoktur. Haftada 2 defa 5 ila 30 dk arasında herhangi bir koruyucu sürmeden yüz, kollar ve bacaklar ultraviyole ışınlarına maruz bırakılırsa ciltte yeteri kadar D vitamini üretimi gerçekleştirilecektir.
Güneş kremleri; melanoma, skuamöz hücreli kanser, bazal hücreli kanser gibi deri kanserlerinin oluşumunu önler ve ciltteki yaşlanma sürecini azaltmaktadır.
Güneş kremleri, etkisini ultraviyole radyasyonunu emerek veya yansıtarak gösterir. Böylelikle güneş yanığına karşı cildimizi korur. Bazı güneş kremlerinin içinde bronzlaştırıcı maddeler vardır. bunlar tenimizin bronzlaşmasına yardımcı olsa da güneş ışınlarına karşı koruyucu değildir.
Güneş Yanığı Tedavisi
Güneş yanığının tedavisinde ilk yapılacak olan soğuk komprestir. Ağrı için non-steroidli antiinflamatuvar ilaçlar alınabilir. Yalnız kızarıklıkta topikal kortikosteroidli kremler faydalıdır. İçi sıvı dolu kabarcıkların olduğu 2. derece yanık daha tehlikelidir ve pansuman yapmayı gerektirir. Baş ağrısı ve titreme gibi durumlarda mutlaka acile başvurulmalıdır. 2. derece yanıklarda iz kalabilir. Mutlaka iz tedavisi önerilir.
Bulutlu Havada Güneşe Çıkmak
Bulutlar güneşin ultraviyole ışınlarının büyük kısmını zapt ederlerse de, bir kısmını bıraktıklarından gölgede de yanma olmaktadır. Atmosferin üst kısmında bulunan ozon tabakası, güneşin öldürücü şualarının büyük bir bölümünü tutmaktadır. Güneş yağları ve kremleri mutlak koruyucu olarak bilinmemelidir.
Cildi Güneş Işınlarından Nasıl Korumalı ?
Uzun bir aradan sonra ilk kez güneşlenmeye çıkanlar 30 dakikadan fazla süre güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Öğleden önce 10.00, öğleden sonra saat 16.00 arası güneş ışınlarının en zararlı olduğu zaman aralığıdır.
Güneş ışığına maruz kalma süresi uzadığında 1-24 saat içinde rahtsızlık belirtileri kendini göstermeye başlar. Belirtiler hafif bir kırmızılıktan derinin balonlaşmasına kadar değişir.