Güneş Yanığı Kadar Etkili Olan Kar Yanığı
Yazın güneşli günlerinde güneşten doya doya yararlanmak için sahillere ya da kırlara akın edilir. Güneş ışınlarının faydası olduğu kadar zararının d olduğunun bilinciyle 16 faktörlü, 38 faktörlü ya da daha fazla faktör içeren koruyucu kremler sürmek de ihmal edilmez. Peki diğer mevsimler için de aynı hassasiyet gözetiliyor mu diye sorsak başlar hemen öne eğilir. Cesaretli tavırlar ise “Ne gerek var? Güneş diğer mevsimlerde eğik geliyor. Zararı olmaz.” diyeceklerdir. Ancak durum hiç de öyle değil. Bu yanılgı kendini daha çok kış aylarında gösterir. Oysa güneşin etkisinin ışınların eğik gelmesiyle değişmediği bir gerçektir. Yani güneşin zarar veren etkisi yakan sıcağında değil UV ışınlarındadır. Aşağıda detaylı olarak okuyabileceğiniz karlı dönemlerdeki güneş ışınları göz ardı edilen ancak yaz güneşi kadar cilde etkisi olan bir gerçektir.
Kar Yanığı Deyip Geçmeyin
Kar yanığı esasen bir tür güneş yanığıdır. Yukarıda da söz edildiği gibi UV ışınlarının etkisi kar yanığını meydana getirir. Deride biyokimyasal değişikliklere güneş ışınlarının deriye teması yol açar. UV ile temas eden deride kalınlaşma ve aynı zamanda “melanosit” adı verilen renk hücrelerinin fazla çalışması ile deri renginde koyulaşma olur. Esasen bu durum derinin UV ışınlarına karşı verdiği bir savunma sisteminin cevabıdır.
Kar UV ışınlarını yansıtır. Güneş ışığının etkisi güçlenir. O kadar ki cilt üzerinde ilkbahar ve sonbahar güneşinden daha çok etki bıraktığı söylense yanlış olmaz. Güneş deniz seviyesinden yüksek yerlerde daha fazla yansıma yapar. O nedenle yüksekliğin arttığı her 300 metre için yaklaşık dört kat risk bulunmaktadır. Yani kar yanığı yazın görülen güneş yanıkları kadar şiddetli olabilir.
Tehlikeli Kar Yanığından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Cilt kurumasına maruz kalınan soğuk havalar yanığın görülme riskini artırıcı etkene sahiptir. Gerginlik, ateş yükselmesi, ciltte kaşıntı, yanma ya da pullanma, her şeyden öte fiziksel görüntüde değişikliğe neden olarak özellikle gençlerin oldukça rahatsızlık duyacakları cilt lekeleri kar yanığının en çok bilinen olumsuz etkileridir. Vücudun açıkta kalan kısımları vücutta bu belirtilerin görülmesine neden olan başlıca alanlardır. Vücudun mümkün olduğunca kapalı olmasını sağlayacak giysilerle birlikte UV korumalı güneş gözlüğü kullanma ihmal edilmemeli. Her ne kadar kapatsanız da yüz ve eller gibi açıkta kalacak yerler varsa dışarı çıkmadan yaklaşık 20 dakika önce güneş kremi sürülmeli. Uzun süre dışarıda kalınacaksa da her 4 saat için krem sürme işlemi güncellenmelidir.
Fenomen Blog