Horlamaya Bitkisel Çözümler
Horlama, solunum yollarındaki sorunlardan kaynaklanmakta olup hem kişiyi hem de yakınlarını oldukça rahatsız eden bir durumdur.
Horlama kişinin hayat kalitesini düşürür. Eş, çocuk, akraba ve arkadaşlarınız gibi yakın çevreniz horlamanız nedeniyle sizden şikayet eder. Eğer horlamanız sürekli ve şiddetli oluyorsa, uyurken solunum düzensizliği yaşıyorsanız gecikmeden bir uzman hekime başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde ciddi sağlık problemleri yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.
Dolayısıyla horlayan bir kişinin horlama nedenini ve şiddetini öğrenmesi için öncelikle bir muayeneden geçmesini tavsiye ederiz.
Burada, solunum yollarında anatomik bir sorunu olmayan, hastalık tanısı konulmamış basit horlama olarak tabir edilen horlamalara iyi gelebilecek birkaç bitkisel tedaviyi denemenizi tavsiye ediyoruz.
Prof.Dr. Ahmet Maranki Horlama İçin Bitkisel Kür
Bir bardak elma sirkesi, mazı yaprağı, kekik, mersin yaprağı ve sinirli otunu beş dakika suda kaynatın. Soğuduktan sonra her gece yatmadan önce gargara yapın.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Horlama İçin Lahana Kürü
İki ya da üç adet beyaz lahana yaprağını yıkadıktan sonra bir litreden biraz daha az suyun içinde haşlayın. Bir su bardağı lahana suyunu günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere aç karnına için.
Dr. Feridun Kunak Horlama İçin Doğal Burun Damlası
Burun deliklerini açarak nefes alışı kolaylaştırma ve bu yolla horlamayı ortadan kaldırmak için aşağıdaki çözümü deneyebilrsiniz.
Bir tutam adaçayını bir bardak suda bir dakika kaynatıp sonra 1-2 dakika demlemede bekletin. Suya 1 çay kaşığı karbonat ve kaya tuzu ekleyin ve karıştırın.
Elde edilen karışım, eczanelerden alabileceğiniz bir damlalık vasıtasıyla veya daha önce kullandığınız burun sprey şişesine (şişeyi çok çok iyi temizlemeyi unutmayın) koyarak yatmadan önce her iki burun deliğinize birer kez uygulayın. Uygulama sırasında yatay pozisyonda olmanız ve damladan sonra da bir süre yatar durumda beklemeniz daha yararlı olacaktır.
Horlama Tedavisi için Nane Yağı
Nane, kokusu bile solunumu rahatlatan çok şifalı bir bitkidir. Bir bardan suya 1-2 damla nane yağı ekleyin. Her gece yatmadan önce burun deliklerinizi normal sıcak-ılık suyla temizleyin ve ardından nane suyuyla gargara yapın. Burnunuzun altına bıyık bölgesine biraz nane yağı sürmek de faydalıdır. Eğer nemlendirici cihaz kullanıyorsanız cihazdaki suyun içine on damla nane yağı damlatın. Nane çok daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
Horlama Tedavisi için Tuzlu Su
Eczanelerde satılan doğal deniz-okyanus suyu gibi tuzlu su çözeltileri burundan nefes almayı kolaylaştır ve basit horlamanızı geçirebilir. Biraz pahalı olan bu ürünlerin yerine evde hijyenik şartlara dikkat ederek hazırlayacağınız tuzlu (kaya tuzu) ılık suyu sprey şişesine koyun ve yatmadan önce burnunuza sıkıp burun kanallarınızı temizleyin. Böylece nefes alışınız kolaylaşacak ve horlamayacaksınız.
Horlama Tedavisi için Nemlendirici Cihaz
Nemin az olduğu kuru ortamlar horlamayı tetikleyebilir. Belirtilen yöntemlerle ağız ve burun kanalları temizlendikten sonra uyuduğunuz odanızda nemlendirici bir cihaz kullanabilirsiniz. Cihaz suyuna nane yağı damlatırsanız çok daha faydalı olur.
Horlama Tedavisi için Zeytinyağı
Zeytinyağı solunum yollarındaki dokuları sertleştirir, ödemi yok eder. Dolayısıyla horlamayı engelleyici özellikler barındırır. Yatmadan önce bir çorba kaşığı hakiki zeytinyağını sade ya da birkaç damla limon ekleyerek veya yarım çay kaşığı bal ile karıştırarak içebilirsiniz.
Horlama Tedavisi için Bal
Bal, üst solunum yollarındaki şişliğin tedavisinde ve iltihabın azalmasında etkilidir. Bir bardak ılık suya (çay gibi sıcak su içinde olmamalı) bir çorba kaşığı balı karıştırıp uyumadan önce içerseniz horlamanız azalabilir veya kesilebilir.