İlginç Bir Başarı Hikayesinde Babanın Rolü
Baba oğluna: “Benim istediğim kızla evleneceksin” diyor.
Oğlu: “Hayır, ne münasebet?”
Baba: Ama kız Bill Gate’in kızı.
Oğlu: “O zaman tamam o zaman” der.
Bunun üzerine baba Bill Gates’e gider. “Kızını oğlumla evlendireceksin” diyerek konuşmaya başlar. Bill Gates de “sen kimsin neden evlendireyim?” der. Bunun üzerine baba da “oğlum Dünya Bankası’nın CEO’su” deyince Bill Gates evliliği onaylar. Ardından baba Dünya Bankası’nın başkanına gider ve ondan, oğlunu CEO olarak atamasını ister. Bunun çok saçma olduğunu ve bunu yapmayacağını söyleyen başkan aldığı cevap karşısında şok olur. Baba, oğlunun Bill Gates’in damadı olduğunu söyleyince başkan teklifi kabul etmek zorunda kalır.
Girişimcilik aslında tam da böyle bir şeydir. Size inanan ve güvenen insanlar bulup onlara vaatlerde bulunursunuz. Sonra bu vaatleri yerine getirmeye çalışırsınız fakat pek çok macera bu yolda sizi beklemektedir. İnternet, Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde doğdu ama her ülkede kullanım alışkanlıkları zaman içinde farklılaşmaya başladı. Her ülkenin sermaye yapısı, yasal düzenlemeleri, vergi mevzuatı farklı olduğundan ABD deneyimleri diğer ülkelere uymaz. Türkiye için de durum aynıdır.
Maaşlı Mı Çalışmalı Kendi İşini Mi Yapmalı?
20’li yaşlarda mezun oldunuz ve 1600 TL maaşı olan kurumsal bir işletmede işe başladınız. Birkaç sene sonra takım lideri oluyor fakat maaş seviyeniz 2000 TL seviyesine yükseldiği halde gelirden daha çok işten zevk almamanın vermiş olduğunu yaşıyorsunuz. İş tatmini düşük ve tatmin edilmediğini düşünüyorsunuz. 30’lu yaşlara geldiğinizde müdür oldunuz fakat çevredeki eş dost evlenirken siz de artık yuva kurmanın zamanının geldiğini hatta geçmek üzere olduğunu düşünürken kendinizi evlilik sürecinin içinde buldunuz. Tabii olarak finansal sorumluluklarınız da artmaya başladı. 40’lı yaşlara yaklaştığınızda 7000 TL seviyesinde gelire ulaştınız.
20’li yaşlardan itibaren kendi işinizi yapsaydınız ne olurdu? Şimdi bir de ona bakalım. Girişimcilikte “ölüm vadisi” denen bir dönemin para kazanmaya başlayana kadar size eşlik edeceğini öncelikle söyleyelim. Bu aşamada yeterince para kazanılamadığından girişimcilerin %80’i bu dönemde girişimcilik sahnesinden çekilir. Ölüm vadisini aştığınızda gelirin düzenli olarak arttığını görebilirsiniz. Şirketin geliri 20 bin – 30 bin diye artarken kişisel değerinizle birlikte şirketinizin değerinin de arttığı görülmektedir.
İdeal durumda maaşlı olarak çalışan birinci örnekteki kişinin 7000 TL’lik gelir düzeyine ulaştığı zaman diliminde başarılı girişimcinin 7 milyon TL seviyesine ulaştığını söylemek abartılı olmayacaktır. Kulağa hoş gelen böyle bir tablo için ciddi efor sarf etmenin yanında sabırla beklemeniz gereken gelecekteki kazançlı yıllara ulaşmak düşüncesi sizi yıldırmamalı, daima hedefe doğru koşmalısınız.