Karnabahar Deyip Geçmeyin!
Pişirildiğinde pek çok kişi tarafından hoşlanılmayan kokunun yayılmasına neden olan ancak evin sebze düşkünü bireylerinden dolayı sofradan eksik olmayan bir kış sebzesidir karnabahar. Aslında farklı yöntemlerle hazırlandığında herkes tarafından beğeni ile yenilebilecek harika lezzetler de ortaya konulabilmektedir. Yani burada kendisinden uzaklaşılan karnabahar değil, hazırlanış yöntemidir denilebilir. Peki, Helenistik dönem heykel başlarını andıran bu beyaz çiçeğin (İngilizcesi cauliflower) ne gibi yararları var, neden bu çiçeği yemelisiniz şimdi ona geçelim.
- Yüksek lif içeriğine sahiptir.
- Metabolizma hızının artmasını sağlar.
- C vitamini ve folik asit açısından zengindir.
- Meme, mide ve kalınbağırsak kanserlerine karşı koruyucudur.
- İçeriğinde bulunan yüksek kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığını destekler.
Karnabahar da tıpkı yakın dostu brokoli gibi bir vitamin deposudur. Bir bardak dolusu karnabaharın içerisinde fetüsü güçlendirecek A vitamini, c vitamini ve hatta kalsiyum bile mevcut. Sinirleri yatıştırma özelliği var fakat gaz yapma özelliğinden dolayı 8. ayda başlanmasında fayda var. Enfeksiyonlara karşı güçlendirici bir besin. Ferulik asit içermektedir. Bu da onu anti bakteriyel bir besin haline getiriyor. Ferulik asit ayrıca ağır metalleri kendisine bağlayarak vücudumuzdan uzaklaştırıyor.
Hamilelikte kolin tüketmek ceninin beyin aktivitelerine çok yararlıdır!
Karnabahar kolin içerir. Hamilelik döneminde tüketildiğinde anne karnındaki çocuğun alması gerekli olan kolin karnabahardan kolayca temin edilebilir. Böylece hem ucuz ve hazırlanması kolay bir besin tüketilebilir hem de çocuğun beyin aktivitelerinin güçlenmesine katkı sağlanmış olur. Satın alırken kenarında yeşil yaprakları bulunanlar tercih edilmelidir. Böylece karnabaharınız daha uzun bir süre tazeliğini koruyacaktır. Çok fazla karnabahar tüketimi iyot emilimini azaltmaktadır. Güçlü bir besin olan karnabahar yine de hamilelik döneminde abartmadan tüketilmelidir.
Kışın Neden Karnabahar Yemelisiniz?
Çok iyi bir lif kaynağı besin olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturulduğunda karnabahar salatası ya da fırında karnabahar ilk yemek olarak tercih edilirse asıl kalorili ana yemek daha az yenmiş olur. Çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve folik asit açısından zengin olan karnabahar hücre bazlı metabolizma hızının artmasını sağlar.