Kasırga Nedir Nasıl Oluşur ?
Dünyanın yengeç ve oğlak dönenceleri arasında etkili olan tropikal kuşakta hızı saatte 200 km yi bulan hızlarda görülen yüksek güce sahip rüzgarlara kasırga adı verilir. Gücünü artıran rüzgarlarla birlikte gelen yoğun nitelikli yağışlara gök gürültüsü ve fırtınalar da eşlik eder. Geçtiği yerlerde hayatı olumsuz etkileyen kasırgalar yerleşim alanlarında yıkıma neden olurken ekili alanlarda zarara da sebep olmaktadır. Kasırga kaynaklı meydana gelen seller sonucunda da can kayıpları yaşanmaktadır. Ilıman iklim kuşağında düşen hava basıncı yağışlara neden olurken tropikal kuşakta kasırgalara neden olur. Bilim adamları bunun sebebini tropikal iklim kuşağındaki hava basıncının diğer iklim kuşaklarına göre daha hızlı düşmesi ile açıklamaktadırlar.
Kasırgaların Özellikleri Neler ?
Dünyanın farklı yörelerinde birbirinden farklı adlarla anıldığı görülmektedir. Tayfun, hortum, siklon, willy-willies bunlardan en yaygın kullanılanlarıdır. Her güçlü rüzgar kasırga değildir. Kasırgaların doğduğu yer ile etkisini kaybettiği yer arasında yüzlerce kilometrelik mesafeler bulunmaktadır. Diğer bir deyişle kasırgalar çok geniş bir alanda etkili olma özelliğine sahiptir. İzleyecekleri yol ve sahip olacakları güç meteorologlar tarafından tahmin edilse de bazen yönünü değiştirerek bazen de hızlarında meydana gelen artış / azalışlar tahminlerden sapmalara yol açabilmektedir. Deniz seviyesinde yükselme, ağaçların sökülmesi, evlerin yıkılması, çatıların uçması, köprü ve yollarda hasarların meydana gelmesi, ulaşım araçlarında ağır hasarlar, sel ve heyelanlar olumsuz etkilerinin başında gelmektedir.
Kasırgaların Yararı Var mı ?
Buraya kadar kasırgaların olumsuz yönlerinden bahsettik. Peki bu hızlı ve öfkeli rüzgarların hiç olumlu yönü yok mu? Elbette var. Yeryüzü şekillerinde dış etkenler sonucu meydana gelen değişimleri hızlandırırlar. Bir bakıma yer yüzü şekilleri açısından yaşamın hızlı akmasına sebep olurlar. Kasırgaların pek çoğu deniz ya da okyanus üzerinde oluşurlar. Doğdukları bölgeden topladıkları suları kurak yerlere taşıma özelliğine sahiptirler. Milyonlarca m3 su bu hızlı ve öfkeli coğrafi olayın sonucu olarak kurak bölgelere herhangi bir taşıma maliyeti ödemeden ulaştırılır. Ayrıca troposfer katmanında dengenin sağlanmasına katkı sunmaktadırlar. En şiddetli olanları Mayıs’ta meydana gelirken sayı bakımından en çok Eylül ayında gerçekleştiği görülür. İnsanlar ve yaşam alanları üzerinde oldukça etkili olduklarından her bir kasırgaya özel bir isim verilir.
Devamı gelecek…
Fenomen Blog olarak güvenli günler dileriz.
Yararlı bilgiler…