Kimyasal Gübreler Hayatı Tehdit Ediyor
Ota karşı kullanılan tarım ilacı Roundop’un çiftçilerde kanser görülme sıklığını artırdığı belirtilmekte idi. Son gelişmelere göre konu hakkında üretici firmalara kansere sebep olan ürüne hakkında ABD’de açılan dava kazanıldı. Daha önce de bir Fransız çiftçi olan Paul François’in Fransa’da açtığı dava çiftçinin lehine sonuçlanmıştı. Şimdi burada kazanan sizce kim? Tarımda kullanılan kimyasallar dünya genelinde yılda 3 milyon çiftçinin zehirlenmesine neden olurken 2 yüz bin çiftçinin de ölümüne neden olmaktadır. Oysa kimyasal pestisitlerden uzak, sağlıklı ve organik ürünler tüketicilerin ve çiftçilerin sağlığını korur.
Tarımsal üretimde oldukça yoğun olarak kullanılan kimyasal gübreler içeriğinde yer alan bileşenlerin toprakla uyumsuzluğu nedeni ile çözünmeden heterojen halde görülürler. Toprak karıştırıldığında beyaz, yuvarlak yapılı olarak görülen cisimler daha önce atılmış kimyasal gübrelerdir. Belirli aralıklarla ve düzenli olarak atılan gübre erimeden toprakta beklediğinde bitkilere herhangi bir fayda sağlamamaktadır. Gübreden alması gereken besine ulaşamayan bitkiler toprakta var olanı tüketmeye devam eder. Her yıl aynı ürün yetiştirilirken arada başka ürünler ekilmeye başlansa da kalıcı bir çözüm sunmaz. Dengeli beslenemeyen bitkilerde çeşitli hastalıklar oluşurken bazı ürünlerin ekiminden bir süre sonra vazgeçilmektedir. Kimyasal gübre verildiği halde çoraklaşan, kullanılamaz hale gelen topraklar sık sık medyada gündeme gelir.
Çare Organik Gübre Kullanımında
Azot ve karbon dengesinin sağlandığı, zengin organik madde içeren organik gübreler bir yandan ekildiği arazide yetişen ürünleri maksimum düzeyde beslerken diğer yandan toprağı tamir eder. Bunların başında da solucan gübresi gelmektedir. Yenilenen toprak daha koyu, daha yumuşak ve daha verimli hale gelir. Bağrında yetiştirdiği ürünler daha canlı renklere sahip olurken aroma ve lezzet yönüyle de vazgeçilmez olur. Üstelik gözle görülür verim artışı kullanılan ilk yıl kendini gösterir. Tamamen dolu mısır koçanları, +1 fazladan toplanan domates, salatalık, patlıcan vb. çiftçinin özlem duyduğu sonuçlar. Aynı zamanda da tüketici daha uzun süre gerçek lezzetleri sofrasında görmekte. Enflasyonun yükseldiği dönemlerde her ithal üründe olduğu gibi kimyasal gübre de fiyat artışından etkilenirken organik gübreler bundan etkilenmez. Çünkü katı ve sıvı solucan gübresi başta olmak üzere organik gübreler geri dönüşümün bir ürünü olduğundan maliyet artışı pek söz konusu değildir.
Fenomen Blog