Krizi Yerli ve Milli Ürünler Üreterek Fırsata Çevirin
Girdisi ithal olan ürünlerin maliyetleri her geçen gün artıyor. Her ne kadar ülke içerisinde ürettiğinizi düşünseniz de hammadde, gübre ve tohum gibi temel malzemeler ithal olunca maliyetleri kontrol etme şansı da azalıyor. Oysa ki solucan yetiştiriciliği ve solucan gübresi üretimi yapmak için herhangi bir malzemenin yurt dışından alınması, getirilmesi gerekmiyor.
Temel besin kaynakları pazar artıkları, sıvısından ayrılmış büyükbaş hayvan (at, inek vb.) dışkısı, öğütülmüş karton, yumurta kabuğu tozu ve su olan gübre solucanları 7/24 üstün performanslarıyla çalışarak son derece kaliteli organik gübre üretiyorlar. Üstelik yediklerinin tamamı çevrede kolayca bulunabilen maddeler. Girdi maliyetlerinin düşüklüğü üretilen üründe pazarlama gücünü de beraberinde getiriyor.
Solucan Gübresinin Yararları
Bağda kullanılan solucan gübresi üzümleri daha aromatik hale getirirken sarmalık yaprak adedinin artmasına katkı sağlar. Şeftalinin daha iri, daha aromatik, daldaki meyve sayısının daha fazla olması organik gübre kullanımı ile mümkündür. Yıllara yaygın olarak gerçekleştirilen gözlemler sonucu kimyasal gübre verilerek yetiştirilen çam fideleri ile katı solucan gübresi verilerek yetiştirilen çam fideleri karşılaştırıldı.
Kimyasal gübre kullanılan fidelerde %35-40 oranında yanma ve kuruma gibi olumsuzlukların yaşandığı görüldü. Katı solucan gübresi uygulanan fidelerde ise herhangi bir yanma ve kurumanın yaşanmadığı görüldü. Aynı şekilde organik gübre ile beslenen fidelerin kimyasal gübre ile beslenenlerden daha fazla gelişim gösterdikleri, çok sayıda tomurcuklanma meydana geldiği yapılan gözlemlerde elde edilen bulgular arasındadır.
Solucan Üreticilerinin Çevreye Kazandırdıkları
Solucan üreticileri çevredeki gelişmeleri takip eder, organik atıkları solucan maması haline dönüştürerek solucanlara yedirmek suretiyle organik solucan gübresi üretimi gerçekleştirirler. Kimyasallardan arındırılan topraklar yeniden kendine gelirken geçmişte kalan tat ve lezzetler yeniden ortaya çıkmaya başladı. Toprağa değer katan yetiştiriciler sağlıklı gıda ürünlerinin yetiştirilmesine katkı sağladıklarından daha mutlu ve huzurludurlar.
Bir çeşit geri dönüşüm makinesi olan gübre üreten solucanlar doğaya karşı üstlendikleri görevlerini en iyi şekilde yerine getiriyor. İsveç’in işleyebileceği çöpü kalmadığından Norveç’ten çöp ithal ettiğini hepiniz duymuşsunuzdur. Geri dönüşümün sağladığı yararları ekonomisine zenginlik olarak katan ülkeler temiz bir çevreye kavuşuyor. Solucan yetiştiriciliği yapan ve solucan gübresi üretenler dünyamızı güzelleştirmenin yolunu buldular. Peki ya siz?