Küçük Motosikletim Maviş İle Yunanistan Motosiklet Gezisi
Haziran Ayı’nda havaların ısınmasıyla benim de “tatlı su motorculuğum” depreşmeye başlayınca, 115 cc, mavi renkli ve çekik gözlü cup da uzun kış uykusundan kalkıp “haydi haydi” demeye başladı. Birlikte yola düşmeye karar verdik ama düşeceğimiz yolla nereye gideceğimize karar veremedik. Sadece Ankara’nın Eskişehir yönüne giden yola düşüp, yolda da düşeceğimiz yeni yolları bulmaya karar kılıp 2018 Haziran’ında düştük yollara.
Yunanistan’a Yolculuk Başlıyor
Rota yolda belirdi. Hava durumu da sıkıntıydı. Her durduğumda hava tahminlerini kendimce analiz ederek adeta yağmur bulutlarını nasıl sıyırıp geçiş yapabileceğimi hesaplayarak kilometre kilometre rota belirledim. Karacabey Öğretmenevi’nde bir gece konaklayıp rotamın Çanakkale -Ayvalık mı Gelibolu-Saroz Körfezi mi Yunanistan mı Bulgaristan mı olması yönünde derin düşüncelerden sonra cüzdanımı gözden geçirdim ve Yunanistan kararına varıp, Yunanistan’da da nereye gideceğime yol, hava ve cüzdanımı an be an değerlendirerek belirlemeyi uygun gördüm. İletişim kesilmediği sürece ise Maviş zaten her yola uyardı.
Yunanistan coğrafi güzelliği, tatlı iklimi, güvenlik ve Türkiye’ye yakınlığı nedeniyle sınırlı bütçe ile kolay gezi yapılabilecek ülkelerden biridir. Daha önce otobüs ve trenle bazı kentlerini gezmiş olsam da motosikletle de gezme hevesim uzun zamandır vardı. Ülke sınırlarının dışına taşmak, uzun yol sürüşlerinden keyif alan ve başka coğrafyaların rüzgarını ve dinginliğini hissetmek isteyen hemen hemen her motosikletçinin hayalidir. Benim de hayalimdi.
Yolculuklarda Uygun Ücretli Konaklama
Kısaca öğretmen evlerinden de bahsetmek istiyorum. Adından da anlaşılacağı üzere MEB’e bağlı otelcilik hizmeti veren bu tesisler her vatandaşın ucuz ve otel standartlarında konaklayabileceği yerlerdir. Hemen hemen her ilde ve ilçede bulunmaktadır. Motosiklet gezginleri için en önemli sayılabilecek özelliklerinden biri de tamama yakınında motosikletlerin güvenle bırakılabileceği otopark ve bahçelerinin bulunmasıdır.
Karacabey, Çanakkale Çardak Üzerinden Feribotla Gelibolu
Karacabey’den Çanakkale Çardak’a geçip oradan da Gelibolu tarafına feribotla geçtim. İki tür feribot bulunmaktadır. Çardak’tan kalkanlar 125 cc altındaki küçük motosikletlerden ve sürücüsünden ücret almıyor. Lapseki’den kalkanlar ise hızlı feribot olup ücretli. Tüm feribotlar özel şirketlere ait. Feribotlar arasında model farklılığı da var. Hızlı feribotlar daha göz alıcı ve diğerine göre belki bir on dakika daha hızlı karşıya geçiriyor.
Güneyli Kasabası ve İpsala
Gelibolu’dan Saroz Körfezi’nde bulunan Güneyli Kasabası’na geçtim. Bu kasaba yıllardır her zaman uğrak yerim olmuştur. Küçük ve sakinliği beni çeken ender sahil kasabalarından biridir. Kumsalın bitiminde, kayalık ve denizle komşu küçücük ve salaş çayevi her gezimde en az yarım günümü yer. Oturduğumda kalkıp yoluma gitmekte hep zorlanırım. Bu gezimde de böyle oldu. Gelibolu’dan Sınır kapısına yolculuk planlarken Güneyli’de çok zaman geçirmem nedeniyle İpsala’ya akşam karanlığında ulaşabildim. Gece yolculuğunu mümkün olduğunca tercih etmediğimden İpsala’da konaklayıp, sabah erken saatlerde Yunanistan’a geçiş yapmaya karar verdim. İpsala’da öğretmenevi bulunmadığından ilçede dolaşıp otel aradım. Şanslıyım ki ilk girdiğim otelde hem kendime hem de motosikletime yer buldum. Sebat Otel’in sahibi Erkan Bey de motosiklet sevdalısıymış. Benden önce motosikletimi otele aldı. İlerleyen saatlerde başka motosikletçiler de gelmeye başladı, gece yarısına kadar motosikletçilerin anılarıyla dolu sohbetler yaptık.
Sabah erken saatlerde Erkan Bey beni ve Maviş’i uğurlamak için otelin kapılarını açtı ve iyi dileklerle uğurladı. Yarım saat sonra İpsala Sınır Kapısı’na vardım ve kısa sürede Yunanistan’a geçiş yaptım.
Umut Gazi