Ormanın Koruyucuları Kızıl Orman Karıncaları
Çalışkanlıkları ve paylaşımcı yaşam tarzları ile bilinen karıncaların bir türü var ki çok ilginç özelliklere sahiptir. Tabanında ibreli ağaç yaprakları döküntüleri ile kaplı bir ormana giderseniz 30 cm ile 2 metre yüksekliğe kadar ulaşan çam ibrelerinden yapılmış höyükler görebilirsiniz. Şayet bu höyüklerde aşırı bir hareketlilik varsa çok dikkatli olmalısınız. Muhtemelen kırmızı orman karıncalarının yuvasına basmışsınızdır. Hemen oradan uzaklaşmak sizin için yararlı olacaktır. Küçük birer asker olan kırmızı orman karıncaları ormanların dostu olduğu kadar ormanlara zarar veren her türlü böceğe de düşmandır. Yuvalarına dokunulduğunda savunma refleksi ile formik asit salgılarlar. 1000 metreden fazla rakıma sahip alanlarda yaşamaları pek mümkün değildir.
Dünyada pek çok ülkede nesli tükenmiş olan kızıl orman karıncaları ülkemizin belli başlı bölgelerindeki ormanlarda yaşam sürmektedirler. Diğer karıncalara göre çok daha büyük ve hızlı olan kırmızı orman karıncaları iki metre yüksekliğe ulaşan yuvaları için yaşlı ağaç kovukları ya da çürümüş ağaç gövdelerini tercih ederler. Çam ibrelerini koni biçiminde yığarak yaptıkları yuvaların yakınına hiç bir böcek yaklaşamaz. Bir yılda ortalama 24 kilo böcek yiyen bir koloni başta kene olmak üzere ağaçlara ve bitkilere zarar veren böceklerle savaşır. Bu yüzden onlara ormanın koruyucuları, hatta ekosistem mühendisleri de denilmektedir. Et obur olan bu karıncalar düşmanlarına formik asit püskürterek onları etkisiz hale getirdikten sonra parçalamak suretiyle yerler.
Şiddetli sese karşı duyarlı olan kızıl orman karıncası yuvası yakınlarında bir ses duyduklarında hızlı hareket etmeye başlarlar. Tehdit olarak gördükleri cisme karşı derhal saldırıya geçerek bir yandan ısırmaya başlarken diğer yandan tehdide karşı asit salgılarlar. En büyük tehdit olarak gördükleri canlıların boz ayılar olması oldukça ilginçtir. Çıplak el ile yuvalarına baskı uygulandıktan sonra el içinde biriken sıvı burundan nefes alma yoluyla çekildiğinde akciğer, nefes darlığı, astım, sinüzit vb. rahatsızlıklara iyi geldiği söylenmektedir. Ülkemizde kene ile mücadele edebilmek için kırmızı orman karıncalarından yararlanılmaktadır. Bu nedenle sayılarının artırılarak daha çok alana yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.
İyi günler,
Powerpoint ve ileri düzey microsoft office eğitimi veriyor musunuz.
Olumlu ya da olumsuz cevabınızı aşağıda belirttiğim adrese bildirirseniz memnun olurum.