Orta Çocukluk Dönemine Dikkat
Orta çocukluk olarak adlandırılan 10-12 yaşları insanların hayatında önemli bir yer teşkil eder. Bu dönemi yaşayanlar artık benmerkezci bir konuşma ve düşünmeden uzaklaşmaya başlamıştır. Önceki yaşlara göre daha da yavaşlayan fiziksel gelişim sonucu çocuğun hareket (motor) becerileri daha iyi olarak kullanılmaya başlanır. Kendini ve becerilerini kontrol etmeyi öğrenir. Bu dönemde kız çocuklar erkeklere göre daha hızlı gelişir, kilo ve boyları daha hızlı artar. Çocuğun bu dönemde daha hareketli ve canlı olduğu gözlenir. İlgisi artık evden sokağa kaymış durumdadır. Bilgiyi mantıklı ve sistemli bir biçimde işlerken bunu, bilgi ancak somut biçimde verildiğinde yapabilirler. Bilgi soyut bir şekilde verildiğinde ise yetersiz görürler.
Dil becerilerinde belirgin değişim olmamakla birlikte gelişmiş bir telaffuz becerisi ile kelime dağarcığı daha genişlemiştir. Ebeveynlerinden daha fazla bağımsızlık isterken akranları ile daha çok vakit geçirmekten hoşlanırlar. Zamanlarının çoğunluğu okulda geçtiğinden daha sosyal, daha meraklı ve daha güvenli olurlar. Matematiksel becerinin yanı sıra okuma ve yazma gibi yetenekleri de gelişir.
10-12 Yaş Çocukları Sosyalleşiyor
Bu dönemin özellikle ikinci yarısından itibaren yaşıt grupları (10-12) önem kazanır. Çocuklar eşit konumdakilerin beceri ve yetenekleri ile kendi beceri ve yetenekleri arasında gerçekçi karşılaştırmalar yaparlar. Atletik becerileri, akademik becerilerini ve müzik yeteneğini daha önce aileden biri ile kıyaslarken yaşıtları ile karşılaştırmaya başlarlar. Yeni yeni ortaya çıkmakta olan kimlik ve benlik kavramları ile bütünleştirebilecekleri gerçekçi geri dönüşler alabilirler.
Yaşıt grupları onlar için artık aileden bağımsız olarak tutumların ve değerlerin tartışıldığı ortamlardır. Yeni fikir ve tutumların onaylanması ve desteklenmesini istediklerinden gruba büyük bir bağlılık oluşur. Çoğu kez grup lideri model işlevi görür. Kızlarda erkeklerden daha fazla olmak üzere grup baskısına uyma 10-11 yaşlarında zirveye ulaşır.
Çocuklarımızı Ne Kadar Tanıyoruz?
Bilişsel süreçlerin geliştiği 10-12 yaş döneminde çocuklarda korkular hayali olanlardan gerçekçilere doğru kayar. Bedensel zarar görme, ölüm, hırsızlar ve hayvanlar en yaygın korkulardır. Özellikle okul fobisi ve ölüm bu dönemde karakteristiktir. Sosyal farklar kızlar ve erkekler arasında oldukça belirgindir. Kız ve erkek olarak ayrışmış gruplar ile karşı cinse yönelik alay etmeler, kızdırmalar ve sataşmalar yoğundur.
Benmerkezcilikten uzaklaştıkça okul çağı çocukları başkalarının haklarını da fark etmeye başlar. Adalet duygusu gelişirken herkese eşit davranılmasını beklerler, haksızlıktan hoşlanmazlar, cezanın adil ve suça uygun olmasını isterler. 10-12 yaş dönemi çocuklarında bilişsel sürecin gelişimi ile beraber mizah da gelişir. Beklenmedik, acayip, uygunsuz ya da bağlam dışı vb. gibi tutarsız olaylar çocukların en çok güldüğü şeylerdir. Bu dönemde fıkra anlatma ve dinlemeyi çok severler. Aynı anda iki farklı düşünceyi belleklerinde tutabileceklerinden çoklu anlamı olan esprilere de ilgi gösterirler. Tekerlemeleri tekrar etme ve bilmece sorma da bu dönemde ilgi çeken konular arasındadır.