ÖTV İndirimi Sonrası Araç Satışları Nasıl Etkilendi
Ülkelerin ekonomilerini sürükleyen sanayi, inşaat, otomotiv, tarım, hizmet v.b. lokomotif sektörler vardır. Bu sektörler ekonomiye sundukları katkılardan dolayı ilgili devletler tarafından devamlı kontrol edilirler, düzenlenir-denetlenir ve geliştirilirler. Böylece gerekli yasal, finansal ve yapısal düzenlemeler ile ülke ekonomisi için gerekli olan süreklilik sağlanmış olur. Ülkemizde de tüm bu sektörlerin yanında yerli üretimin katkısı ile otomotiv sektörünün devamlı büyüdüğünü görmekteyiz.
Son zamanlarda ülkede yaşanan ekonomik durgunluk bazı sektörlerde devlet tarafından birtakım müdahaleleri zorunlu hale getirmiştir. Örneğin imar barışı, tapu harçlarında indirim, dövizdeki artışın akaryakıt fiyatlarına yansıtılmaması, bazı sektörlerde vergisel düzenlemeler bunlardan sadece birkaçını oluşturmaktadır.
Özellikle döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket ekonominin genelini olumsuz yönde etkilerken bu olumsuzluktan en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv sektörü gelmektedir. Yılın bu ayı itibarıyla % 60-70 daralma yaşayan sektör için öngörüler revize edilmek zorunda kalmıştır. Bununla birlikte döviz kurlarındaki yükselişin otomotiv sektörü için iki önemli sonucu vardır. İlki ithal edilen ve piyasa fiyatının oluşumunda etkili olan markaların satış fiyatlarını doğrudan arttırır. İkinci olarak da artan döviz fiyatları ülkede faiz dengesini yukarı yönlü bozarak kredi yollu tüketim kanallarının maliyetlerini arttırmaktır. Kısaca kur ve faizlerdeki artış tüketici adına otomotiv ürünlerinden uzaklaşmak anlamına gelmektedir.
Tüm bu olumsuzluklar doğrultusunda sektörün yoğun talepleri sonucu Hükümet tarafından ÖTV ve KDV oranlarında düzenlemeler yapılarak otomotiv sektörünün yaşadığı sorunların aşılması hedeflenmiştir.
Bu doğrultuda otomotiv sektöründeki özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah limitlerinin yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
ÖTV İndirimi Sonrası Araç Fiyatları
- ÖTV matrahı 70 bin TL altında olan ve motor hacmi 1.600 cc altı otomobiller için uygulanan % 45’lik ÖTV oranı % 30’a indirildi.
- Ayrıca, 1.600 cc altında motor hacmine sahip olup ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL arasında olan araçlar için uygulanan % 50 ÖTV oranı % 35’e indirildi.
- 1.600 cc altında motor hacmine sahip olup, ÖTV matrahı 120 bin TL üzeri olan otomobiller için ÖTV oranı % 60 olarak belirlendi.
- 1.600 cc – 2.000 cc arası olup ÖTV matrahı 170 bin TL’ye kadar olan otomobillerde ÖTV oranı % 100 olurken, 1.600 cc – 2.000 cc arası olup ÖTV matrahı 170 bin TL’den fazla olan otomobillerde ÖTV oranı % 110 olarak düzenlendi.
- 2.000 cc üzeri otomobiller için ÖTV oranı % 160 olarak belirlenmiştir.
- Ticari araçlara uygulanan % 18’lik KDV oranı % 1’e indirilmiştir.
Ayrıca, “hybrid” araçlar için de ÖTV oranlarında düzenleme yapıldığını da belirtelim.
ÖTV İndirimi Sonrası Bazı Markaların Tavsiye Edilen Satış Fiyatları
- Eski Fiyatı 173,400 TL olan Fiat Egea SW 1.6 120 hp DCT’nin yeni düzenleme ile fiyatı 156.200 TL oldu. Aradaki fark 17.200 TL.
- Eski Fiyatı 79.900 TL olan Fiat Egea Easy 1.4 95 hp’nin yeni düzenleme ile fiyatı 71.800 TL oldu. Aradaki fark 8.100 TL.
- Eski Fiyatı 89.900 TL olan Toyota Corolla 1.6 Life’nin indirim sonucu fiyatı 77.200 TL oldu. Aradaki fark 12.700 TL.