Sağlıklı Yaşlanmak Mümkün mü – 2
Yaşlanmak elbette herkesin bir şekilde yaşayacağı bir süreç olarak karşımıza çıkmakta olup önemli olan bu süreci sağlıklı bir şekilde yaşamaktır. Bu konuda alınması gereken tedbirler gençlik ve orta yaş sürecini ilgilendirmektedir. Yaş ilerleyince alınacak önlemler ile birlikte sağlıklı yaşlanmak mümkün hale gelebilir. Önceki yazımızda yaşlanmayı etkileyen faktörlere değinmiş ve ne yapılabileceğine dair bazı önlemler paylaşmıştık. Bu yazımızda ise kalp rahatsızlıkları ile birlikte beyin ve sinir sistemi üzerinde duracağız. Kaynaklarımız Lamar State College ve Monell Chemical Senses Center adlı kurumlara dayanıyor. Daha sonra Fenomen Blog sitemizde serbest radikaller ve faydalı bakterilerle birlikte diyabet konusunda bazı ayrıntılara yer vereceğiz.
Yaşlanma ve Kalp Rahatsızlıkları
Dünya üzerinde en yaygın hastalık olarak bilinen kalp ve damar hastalıkları ilerleyen yaşlarla birlikte en sık rastlanılan ölüm sebepleri arasında başta yer alıyor. Yaşlanmaya bağlı olarak atar damar tıkanması yaşanır ve kalp krizi riski çoğalır. Söz konusu kalp ve damar rahatsızlıklarının nedenleri arasında;
- Aşırı tuz tüketimi
- İşlenmiş gıdalar
- Sigara kullanmak
- Doymuş yağ tüketiminde aşırılık
- Antioksidan ve lif açından zayıf beslenme
- Hareketsiz bir hayat tarzı
bulunmaktadır. Bu nedenle yaşam tarzında değişikliklere giderek sağlıklı kalp ve damar yapısı elde etmek mümkün olabiliyor. Doğru ve dengeli beslenme bu konuda en önemli husustur. Yeşil yapraklı sebzeler işte burada devreye giriyor. Zira bu sebzeler kalp ve damar sağlığını koruyarak riski azaltıyor. İçeriğinde bulunan K vitamini ve nitratlar kan basıncını azaltarak arter fonksiyonlarını iyileştirmektedir.
Beyin – Sinir Sistemi ve Yaşlılık
Hepimizin bildiği gibi vücudumuzun kontrol merkezi beynimizdir. Çok büyük bir sinir ağı ve omurilikle birlikte beyin, sinir sistemimizin en önemli parçasıdır. Yaşlanmaya bağlı olarak sinir hücreleri ve beynimiz de etkilenir. Alzheimer ve bunama gibi bilişsel bozukluklara yakalanma riski yüksektir. Söz konusu risk 65 yaş üstünde her sene 2 katına çıkmaktadır. Bu nedenle sızma zeytinyağı tüketimi ön plana çıkmaktadır. Alzheimer tetikleyicisi olan ve beyinde toksik etki bırakan ADDL ile mücadelede zeytinyağı çok büyük bir etkendir. Zeytinyağı bileşenleri Alzheimer ile birlikte beyin hücrelerinde oluşan beta-amiloid plak birikiminin atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle zeytinyağı tüketimi yapılmasına özen göstermelidir.
Fenomen Blog