Sıfır Lastik mi İkinci El mi
Kullanılmış lastiklerde diğer önemli bir konu ise lastiklerin almış olduğu hasarlar ve bunların tespiti konusudur. Avrupa da üretilen lastiklerin çoğu Avrupa ülkelerindeki yol standartlarına göre üretilmektedir. Ve Avrupa da yol standartları ülkemizden daha yüksek olduğu için Avrupa standartlarına göre üretilen lastiklerin ülkemizde kullanılması durumunda bir kısım sıkıntılarda yaşanmaktadır. Bu standartlarda üretilen lastiklerin yanak kısımları (yan) daha narin yapıda dizayn edilmektedir. Bu lastikler ile ülkemizin bozuk yol koşullarında alınan yanal darbeler ile balon yapmak olarak tarif edilen hasarlara çok sıklıkla rastlandığı gözlemlenmektedir. Balon yapmış bir lastiği tamir etmek zordur ve böyle bir lastiğin hasarını lastiğin havası inik durumdayken bu işten anlamayan birinin tespit etmesi güçtür.
2.el hasarlı lastik almanın diğer bir olumsuz tarafı ise lastiğin içinden geçen ve adeta lastiğin iskeleti konumunda olan çelik tellerin hasar görmesi durumudur. Böyle bir hasarında profesyonel olmayan kişilerce tespit edilmesi zordur. Yamayı tespit etseniz de zararın büyüklüğünü anlamayabilirsin.
Lastik Kullanım Süresi ?
Araçların bir çok parçası kullanıma bağlı olarak zamanla yıpranır, ömrünü tamamlar ve yenileriyle değiştirilmesi gerekir. Lastiklerde de aynı durum geçerlidir. Bu süre normal kullanım şartları altında otomobiller için ortalama 40.000 – 50.000 km olarak öngörülmüştür. Bu km’ler dolmadan aracın uzun süre kullanılmaması durumunda lastik hamurunun özelliğini yitirmesi nedeniyle lastik üzerinde çatlaklar oluşabilir. Buda dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Farklı Lastik Kullanımı
Araç üzerindeki lastikler aynı markanın aynı ölçülerdeki, aynı seri üretim lastikleridir. Dolayısıyla lastik değişim zamanı geldiğinde aracın dört lastiğinin de aynı markanın aynı ebatlardaki ve aynı seri üretim lastikler ile değiştirilmesi gerekir. Farklı marka, ölçü ve desendeki lastikler aracın yol tutuşunu ve fren performansını etkiler.
Bazen sadece iki lastik değiştirerek daha ekonomik bir yol izlenmektedir. Bu gibi durumların aracın yol tutuşuna olumsuz etkileriyle birlikte özellikle frenleme durumunda lastikler aynı tutunmayı gerçekleştiremez ve aracın yoldaki pozisyonuna, farklı lastik özelliklerine ve yolun şartlarına göre aracın dengesini kaybetme ihtimali ortaya çıkabilir.
Tüm yukarıda verilen bilgiler ışığında ister yazlık olsun ister kışlık olsun 2. el lastik alımı beraberinde belirli riskleri getirmektedir. Bu riskler lastik maliyetlerinin ötesinde çok daha ciddi maliyetlere sebep olabilir.
İyi durumdaki lastikler her zaman maksimum faydayı sağlar. Sağlam ve kaliteli lastikler ile 1 metrelik erken frenleme yaparak parayla ölçülmez zararların önüne geçebileceğinizi unutmayınız.