Solucan Gübresi Üreterek Krizi Fırsata Çevirmek Mümkün müdür?
Dünyanın pek çok ülkesinde uzun yıllardır üretimi gerçekleştirilen solucan gübresi ülkemizde son yıllarda popüler olmaya başladı. yeni yeni tanınmaya başlayan gübre solucanı hakkında bilinmeyenleri sizin için derledik. Sağlıklı bir ortamda sayıları ortalama 4 ayda ikiye katlayan kırmızı kaliforniya solucanı ile organik gübre üretimi yapmak oldukça keyifli bir iştir. Bir yandan organik atıklar solucan maması olmak üzere fermentasyon sürecinden geçirilip yedirilirken diğer yandan solucan gübresi üretimi yapılır. Solucan yumurtası genellikle çıplak gözle görülüp elle tutulabilir. Limon şekline sahip sarımtırak nesnelerdir.
Solucan Gübresi Nasıl Üretilir
- Solucan gübresi üretmenin püf noktası solucan yemi kalitesidir.
- Sabit kalitede ürün elde etmek için solucanlara mümkün olduğunca sabit türde yem verilmelidir.
- Solucan gübresi büyükbaş sığır gübresi yedirilerek elde edilebilir.
- Solucanlar sadece çiftlik gübresiyle beslenebilirler.
- Çiftlik gübresi yani büyükbaş hayvan dışkısı, mikroorganizmalar bakımından oldukça zengindir.
Ayrıca solucanların ihtiyaç duydukları besinlerin çoğunu da içermektedirler. Çiftlik hayvanı gübresi belki de en iyi solucan yemidir. Zaten Eisenia foetida türü solucanların bir diğer ismi de tam da bu nedenle gübre solucanıdır. Adeta krizi fırsata çevirmek için yaratılmışlardır.
Solucana yedirilebilecek diğer yem türleri ise;
- At gübresi
- Tavşan gübresi
- Koyun ve keçi gübresi
- Lama gübresidir
Ham maddenin içersinde fazla amonyak ve inorganik tuz oranlarının seyreltilmesi gibi faydalarından dolayı genellikle bir ön kompostlama yapılmaktadır. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan zararlı bakteriler de bertaraf edilmiş olur. Bu işlemlerle solucanların sağlıklı bir şekilde yem tüketmesi amaçlanmaktadır. Sağlıklı yem, sağlıklı işleyen bir sistem demektir!
Solucan gübresi üretimi çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Zemin üstünde veya sürekli akış sistemi (SAS) adı verilen teknolojik ayaklı tezgahlarda üretilebilir. Yerden yüksekte üretim en sağlıklısıdır. Bu modelde zararlı madde ve böceklerin dışarıdan sisteme girişi engellenebilir.
- Yediği mamanın %60 kadar miktarını gübre solucanları dışkılayabilirler.
- Solucanlar sürekli yeni yeme hücum ederler.
- Sistemin içinde sürekli gezinirler.
- Verilen yemleri tükettikçe yukarı doğru yolculuğa çıkarlar.
- Onlar yukarı yol aldıkça alt tarafta kalan solucan dışkısı sürekli akış sistemi modelinde üretim yapılıyorsa sistemden çıkarılabilir.
- Hasat süresi ise 7-9 haftadır.
- Sisteme yerleştirilen solucanların altından ilk 7-9 hafta içerisinde hasat yapılmamalıdır.
- Sonraki haftalarda ise tercihe ve üretici tarafından yapılacak plana göre haftalık, iki haftalık ya da aylık hasat gerçekleştirilebilir.
Başlıktaki sorunun cevabına gelecek olursak solucan gübresi üreterek krizi fırsata çevirmek mümkün müdür? Evet mümkündür. İnsanların değer vermediği atıklarla beslediğiniz solucanların sayısı artarken bir de üstüne organik gübre üretimi gerçekleştirince fırsatı ikiye katlamış oluyorsunuz. Sizce de öyle değil mi?