Vizesiz Gidilecek Yerler – KKTC
İletişimde başka bir dili konuşma ve alışverişlerde başka bir para birimini kullanma ihtiyacı yaşanmaması nedeniyle vizesiz gidilecek yerler arasında KKTC farklı bir öneme sahiptir. Hava ve deniz yolu ile ulaşımın sağlandığı Yavru vatana gitmek için kimlik kartı ve bilet yeterli. Pasaportu olmayanlar için kısa süreli ziyaret yapmaya yönelik giriş çıkış belgesi düzenleniyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda toplu taşıma gelişmemiştir. Girne limanında ya da Ercan Havalimanında indiğinizde sadece taksilerle ulaşımın sağlandığını öğrenip şok olmak olmamak için araştırma yapmakta yarar vardır. Bir tura katılarak seyahat edecek olanlar grup olarak hareket edeceklerinden onlar için çok önemli olmasa da ulaşım bilgisi bireysel gidecek olanlar açısından oldukça önemli bir bilgidir.
Girne’de Gezilecek Yerler
Beşparmak Dağlarının kuzey yamacından deniz kenarına kadar uzanan muhteşem bir şehirdir. Girne’de gezilecek başlıca yerler;
- Bellapais Manastırı
- Cafer Paşa Camii
- Girne Marina
- Girne Kalesi
- Kordon boyu
- Alsancak bölgesi
- Açık hava müzesi
Alsancak bölgesinde 1974 çıkartmasının yapıldığı sahil ve çıkartma esnasında şehit olan askerlere ait Karaoğlan şehitliği gezilebilir. Rumlar tarafından o dönem Türklere karşı kullanılmış olan silahlar açık hava müzesinde sergilenmektedir.
Gazi Magosa’da Gezilecek Yerler
Bir Türk yerleşim yeri olan Gazi Magosa’da;
- Lala Mustafa Paşa Camii
- Namık Kemal Zindanı
- 28 Çelebi Mehmet Türbesi
- Sinan Paşa Camii
- Maraş Bölgesi
- Aziz Barnabas Kilisesi
- Çatalköy mevkii
- Sandallar, Muratağa ve Atlılar köyleri
gezilip görülmeye değer yerlerdir. Manastırda Aziz Barnabas hakkındaki hikayeyi dinleyebilir. Çatalköy mevkiinde bulunan sahabe mezarlarını ziyaret edebilirsiniz. Hz Osman döneminde düzenlenen Kıbrıs seferinde şehit düşen sahabelere ait 7 türbe Çatalköy mevkiinde bulunmaktadır. Maraş bölgesi halen kapalı olduğundan adada hayalet şehir olarak da anılmaktadır. Maraş bölgesi ancak otobüs içerisinde panoramik olarak görülebiliyor. Sandallar, Muratağa ve Atlılar köyleri 1974 yılı olayları esnasında Rumlar tarafından katledilen köylerdir. Bu köylerdeki toplu mezarlar ziyarete açıktır.
Lefkoşa’da Gezilecek Yerler
Başkent Lefkoşa adanın her iki kesimi tarafından başkent olarak kullanıldığından dolayı ortasından sınır geçen ve sınır kapısı bulunan bir kenttir. Kuzey bölümü KKTC yönetiminde olduğu için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından vizesiz gidilecek yerler kapsamında yer alırken güney bölümü ise bu kapsamda değildir. Güney Kıbrıs bir AB üyesi olduğundan buraya girişler herhangi bir AB üyesi ülkeye gidiş gibidir. Lefkoşa’da;
- Barbarlık Müzesi
- Girne Kapısı
- Kıbrıs Mevlevihanesi
- Venedik Sütunu
- Lokmacı Sınır Kapısı
- Büyük Han
- Selimiye Camisi
- Arasta
- Arap Ahmet Mahallesi ve Camii
gezilebilir. KKTC araba kiralama ve taksi hizmetinden yararlanma şeklinde yolculukların yapılabildiği bir yerdir. Şehirlerarası ulaşım 30 dk ile 1 saat arası zamanda gerçekleştirilebilir.