WRC – Dünya Ralli Şampiyonası
İnsan ve makine arasındaki ilişkinin ve iletişimin zirveye çıktığı nokta WRC yani Dünya Ralli Şampiyonası denen kavram. Geniş kitlelere hitap eden bu yarış en az Formula 1 kadar heyecan verici. İnsan makine uyumunun doğa, iklim, yol şartları gibi değişkenler karşısında maksimum konsantrasyon ile harmanlandığı adrenalin dolu bir yarış. Yüksek hız, maksimum sürüş kontrolü ve konsantrasyonu, değişen yol ve iklim şartları, ileri teknoloji ürünü araçlar ve markalar FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) organizatörlüğünde gerçekleştirilen yarışlar ile kitlelere ulaşmakta.
Dünya Ralli Şampiyonası Araçları
WRC Araçları otomobil üreticisi firmalarca yüksek mühendislik unsurları kullanılarak üretilirler. Bu hız canavarı makinalar asfaltta ortalama 2,5 saniyede 100 km/h ulaşırken bu hızlanma toprak zeminde ortalama 4 saniye düzeylerindedir. Beyni uyuşturan bu rakamlar bu araçların arkasında nasıl bir ARGE çalışmasının olduğunu kanıtlar niteliktedir. Fren kaliperlerin çapından downforce (yere basma kuvveti) kadar standart araçlardan tamamen farklı üretilen bu araçların teknik, güvenlik vb. ayarları FIA tarafından yayımlanan yönergelere göre zamanla değişiklikler göstermektedir. Bu araçlar FIA tarafından belli motor hacimlerine göre sınıflandırılmış ve belli beygir güçleri ile sınırlandırılmış araçlardır. Ayrıca, çekiş sistemleri ve kullanılan diferansiyel sayısı gibi kriterler de FIA tarafından tespit ve kontrol edilmektedir.
Dünya Ralli Şampiyonası Etaplar
Ralliler her yarış için ortalama 15-25 arasında değişen etaplardan oluşur. Pilotlar yanlarında bulunan co-pilotlar ile bu etaplarda yarış öncesi antrenman turları yaparlar. Pilot ve co-pilotlar etapları belli hızlar ve virajlar için çalışarak yarış öncesi buna ilişkin notlar oluştururlar.
- Özel Etap: Etabın başında ve sonunda zaman kontrol noktaları olan, trafiğe kapalı, yangın söndürme ekibi, ilk yardım ekibi, hakemler ve gözlemcilerin bulunduğu tüm güvenlik önlemlerinin alındığı, belli uzunlukta olan, ralli araçlarının zamana karşı yarıştıkları etaplardır.
- Normal Etap: Trafik kurallarının geçerli olduğu, trafiğe açık ve özel etaplara geçiş sağlayan bağlantı etaplarıdır.
Dünya Ralli Şampiyonası Servis Konusu
WRC birkaç gün süren yarışlar olduğu için araçların belli teknik müdahalelere ihtiyacı olmaktadır. Buna ilişkin standartlar ve süreler yine FIA tarafından belirlenmektedir. Araçlara önceden belirlenen servis alanlarında müdahale etmek mümkünken servis süreleri genellikle 10, 30 ve 45 dakika olarak sınırlandırılmıştır. Bu sürelerin dışına çıkılamadığı gibi araçlar etap sonu özel park yerlerinde kimsenin girmesine ve müdahale etmesine izin verilmeyecek şekilde koruma altında tutulur. Servis alanı dışında araca müdahale etmek pilot ve co-pilotça ve basit aletler ile mümkündür.
WRC Puanlama ve Cezalar
WRC’de yarışı kazanmanın yolu tüm etaplarda en kısa zamanı yapmaktan geçer. Takım ve pilotların ayrı ayrı puanlaması yapılır. Pilotlar 1nci den 10’uncu ya kadar; 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1 şeklinde puanlandırılırlar.
Servis alanında gereğinden fazla kalan takımlara süre cezası verilir. Kontrol noktalarına zamanında gelmeyen ve etap starlarına geç gelen takımlara da ceza verilmektedir.
Dünya Ralli Şampiyonası Pilotlar ve Takımlar Sıralaması
Pilotlar sıralaması Puan
1 – Thierry Neuville 149
2- Sebastien Ogier 122
3- Ott Tanak 77
4- Esapekka Lappi 70
5- Daniel Sordo 60
6- Andreas Mikkelsen 56
Takımlar Sıralaması Puan
1- Hyundai Motorsport 212
2- Ford Stobart 184
3- Toyota Gazzo Racing 161
4- Citroen Total Rally Team 129
Dünya Ralli Şampiyonası’nda Heyecan Zirvede
Dünya Ralli Şampiyonası bu yıl için on üç ülkede gerçekleştirilecek. Onuncu etap ise yedi yılın ardından ülkemizde yapılacak. 13-16 Eylül 2018 tarihleri arasında Marmaris’te gerçekleştirilecek Dünya Ralli Şampiyonasına Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ( TOSFED ) ev sahipliği yapacak.
2018 Dünya Ralli Şampiyonası Takvimi
1) 25-28 Ocak: Monte-Carlo
2) 15-18 Şubat: İsveç
3) 08-11 Mart: Meksika
4) 05-08 Nisan: Fransa
5) 26-29 Nisan: Arjantin
6) 17-20 Mayıs: Portekiz
7) 07-10 Haziran: İtalya
8) 26-29 Temmuz: Finlandiya
9) 16-19 Ağustos: Almanya
10) 13-16 Eylül: Türkiye
11) 04-07 Ekim: Büyük Britanya
12) 25-28 Ekim: İspanya
13) 15-18 Kasım: Avustralya