Yüzmenin Faydaları Üzerine
Yararlarına girmeden önce, yüzmenin bir sportif aktivite olma tarihine bakmakta yarar var. Milattan önceki zamanlarda bir spordan ziyade bir ihtiyaç olan yüzme aktivitesi Orta Asya zamanlarında atalarımızın göl ve nehirlerde bolca pratiğini yaptığı bir yaşam biçimi. Hatta Londra’da bulunan bir müzede yer alan kabartmalarda Uygur Türklerinin kulaç stilleri açıkça anlaşılabiliyor. Asur kabartmalarında ise düşmanla savaşta yüzerek nehri geçme sahnesi yer almaktadır.
Öte yandan ilk açık hava havuzu İngiltere’de 1828 yılında yapılmış, Liverpool’daki bu ilk havuzdan sonra 1846’da Avustralya’da bu spor icra edilmiştir. Avrupa’daki yüzmeye dair sportif yapılanma 1882 tarihine tekabül etmiş, federasyonlar kurulmaya başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzme sporu Amatör Spor Birliği (AAU) ile başlar. 1912 yılına kadar sadece erkeklerin katıldığı yüzme müsabakaları bu tarihten itibaren kadınların da olimpiyatlarda boy gösterdiği tarih olarak kaydedilmiştir.
Yüzmenin Psikolojik Faydaları
Yeryüzünün en eski “evrensel” sporlarından biri yüzme sporudur. Su direncine yer çekimsiz bir ortamda mukavemet gösterilmesi fiziksel dayanıklılık gerektirir. Bunun yanında;
- Sabırlı olmayı
- Eğiticiye saygıyı
- Suya karşı bir ilgi duymayı
- Su içinde rahat olmayı
gerekli kılar. Bu nedenle yüzmenin faydaları fizyolojik olduğu kadar psikolojik açıdan da ortaya çıkmaktadır. Yüzme sırasında endorfin salgılandığı ve bunun da rahatlama ve mutluluk hormonlarından olduğu bilinmektedir. Yüzenlerin kendilerine güvenlerinin yüksek olduğu da gözlemlenmiştir. Disiplinli, programlı, başarılı ve aktif nesiller yetiştirilmesinde bu aktivitenin rolü tartışılmazdır.
Belli bir istikrarla yapılan yüzme aktivitesi, kalp dolaşım sistemine pozitif tesir eder. Düzenli bir şekilde yüzen bireylerde “koroner” kalp hastalıklarına daha az rastlanır.
Fiziksel Açıdan Yüzmenin Avantajları
Düzenli yüzen kişilerin kalp krizi geçirme riski düşüktür. Ayrıca beyin ve kalp damarlarını tıkayan maddeler konusunda eksiltmeye yardımcı olur. İskelet ve kas sistemi için yararlıdır. Bu nedenle “yüzücü vücudu” diye bir tanım geliştirilmiştir. Düzenli yüzme kasları geliştirmekle kalmayıp vücut koordinasyonunu da geliştirir. Eklem ve bağların diğer sporlar kadar zorlanmadığı yüzmenin faydaları arasında sakatlanma, yaralanma riskinin karadakilere göre %90 daha düşük olması da vardır.
Kas, iskelet ve eklem rahatsızlığı bulunanlara yüzme sporu önerilir. Yüzmeyi faydaları bakımından diğer sporlardan ayıran diğer bir özellik, kilo ve yaşa bağlı kalmadan öğrenilmesi halinde herkesin rahatça yapabileceği bir spor olmasıdır.